Städa med det du har hemma

Du behöver inte köpa dyra och starka kemikalier för att göra rent hemma. Det går att städa med enkla medel och det du redan har hemma i skafferiet. Här är några bra husmorstips:

Ättika

Hushållsättika (24%) är perkfekt att använda som rengöringsmedel då det både är bakteriedödande och tar bort dålig lukt. När du använder ättika ska du komma ihåg att ättikan fräter på kalksten och marmor. Det kan även fräta på huden så det är en bra idé att använda handskar. Och du, akta ögonen!

För att ta bort avlagringar på kranar eller i badkar och dusch häller du på ättikan och låter den verka i 15 minuter. Därefter skrubbar du bort smutsen med hjälp av en svamp eller gammal tandborste. För att ättikan lättare ska fästa där du vill att den ska göra nytta, kan du göra en pasta av ättika och potatismjöl som du sedan smetar på smutsen. Låt verka 15 minuter och skrubba sen bort smutsen.

Bakpulver

Bakpulver har man ofta hemma och det är utmärkt att göra ren spisen med. Strö bakpulver där smutsen är, häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. När det har slutat bubbla torkar du av spisen, tänk på att använda diskhandskar. Eftertorka med vatten.

Citron

Här är ett tips som är rena rama mirakelkuren för din mikro. Blanda saften från en citron med vatten i en skål och ställ in i mikron. Kör på full effekt i ett par minuter. Den ingrodda smutsen kommer att lösas upp och kan lätt torkas av med en fuktig trasa.

Citron kan även med fördel användas när du städar badrummet. Blanda fyra delar vatten, två delar flytande såpa och saften av en citron. Häll blandningen i en sprayflaska och börja städa. Torka nerifrån och upp för att slippa rinnmärken.

Ugnsrengöring

Här är tre enkla sätt att göra ren ugnen på:

Såpa och vatten: Blanda två delar flytande såpa med en del vatten i en sprayflaska. Spraya hela ugnen och värm den till 100-150 grader. Låt det verka i 15 minuter innan du torkar rent med vatten och en trasa.

Ättika: Värm ugneh till 50 grader och ställ in en ugnsfast skål med 24 % ättika. Låt det verka i 1 timme innan du stänger av ugnen. När ugnen har svalnat något torkar du ur all smuts med rengöringsspray som du gjort av såpa och vatten.

Bikarbonat: Om ugnen är riktigt smutsig kan du blanda bikarbonat med varmt vatten till en pasta som du sen smetar in i ugnen. Häll ättika eller vitvinsvinäger i en sprayflaska och spraya på bikarbonatpastan. Det kommer att bubbla och fräsa i ugnen. Låt det verka en stund torka sen bort med trasa eller svamp.

Så enkelt är det att städa med det du har i skafferiet!