Vad gör du när det åskar?

Sommaren är här! Men en svensk sommar innebär inte bara sol och bad, det brukar även dra in ett och annat åskoväder. Vad ska man tänka på när åskan mullrar och blixtarna står som spön i backen? Åsknedslag är inte bara farligt för dina elektriska apparater, utan kan också orsaka brand och personskada.

Så kan du skydda dig

När himlen mörknar och åskan drar in finns det saker du kan göra för att skydda dig:

  • Dra ur kontakter till TV, stereo, telefon, antennkablar samt kablarna till datorn. Är du i en byggnad som inte har åskskydd, ska du hålla dig borta från elektriska apparater, telefon-, el- och rörledningar när åskan är mycket nära.
  • Undvik att bada, duscha eller spola vatten i kranarna – vattenledningar kan leda ström.
  • Prata inte i telefon som är ansluten till fasta telenätet och undvik att sitta nära din TV.
  • Stanna inomhus för att undvika att bli träffad av blixten. Stäng alla dörrar och fönster och undvik öppna platser som till exempel balkonger.
  • Är du utomhus så vistas inte på öppna fält, undvik sjöar och andra vattendrag eller under höga föremål som till exempel träd, stolpar och flaggstänger. Bäst är att söka skydd i en bil eller närliggande byggnad. Bilar och andra stängda fordon av metall är i allmänhet säkra eftersom att plåten leder strömmen ner i marken.
  • Kan du inte söka skydd, huka dig och håll ihop fötterna så mycket som möjligt. Detta gör du för att undvika stegspänning som inträffar när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare.
  • Håll inte heller i metalliska eller ledande föremål som till exempel golfklubbor, metspön och paraplyn.

Läs gärna mer på Hofors Elverks hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du även få tips om vad du bör ha hemma utifall ditt hem blir strömlöst.