Snö

Muohta, lopne, lumi, shney eller rent ut sagt SNÖ! Kärt barn har många namn! Och lika väl som att barnen tycker att det är roligt att leka i snön så finns det vuxna som tycker att det bara är till besvär. Men nu kommer snön, oavsett om den är besvärlig eller rolig.

I den här artikeln hittar du länkar till information om hur vi och du som fastighetsägare tar hand om snön i Hofors och Torsåker. Läs informationen och tipsen innan du ringer och talar om för oss att det snöar eller att det är halt. Vi vet om det och gör allt vi kan för att underlätta för att du ska kunna ta dig fram samt att det ska förbli trafiksäkert i vår kommun.

Snön faller

Först och främst måste du respektera datumparkeringen Länk till annan webbplats. för att vi ska kunna komma åt att röja snön.

Många undrar när vi ska ploga deras gata. Lugn, vi kommer. Vi har 10-12 timmar på oss att klara av våra 19 plogdistrikt. Vid ihållande snöfall kan det vara svårt att hålla tiderna, därför kan du aldrig få veta när vi kommer till din gata. Arbetet med att snöröja påverkas av 1. När det börjar snöa. 2. Hur mycket det snöar. 3. Vilken sorts snö som faller.

Men hur bestäms vilka vägar som ska plogas först? Vi prioriterar cykelbanorna och de plogas vid ett snödjup på minst tre centimeter. Gatorna plogas vid ett snödjup på minst fem centimeter och då prioriterar vi storvägar och busslinjer.

Läs mer om vår prioriteringsordning här. Länk till annan webbplats.

Du som fastighetsägare inom detaljplanerat område har också ansvar för snöröjningen. Du är bland annat skyldig att hålla trottoarerna utanför din tomt fria från snö.

Efter snöröjningen

Snödrivor forslas bort från öppna korsningar och övergångsställen. Isrivning, hyvling och bortforsling av snö kan också bli aktuellt. Har det frusit på är det dags att sanda. I första hand sandas eller grusas gång- och cykelvägar och vid busshållplatser, trafikljus, rondeller, backar och kurvor. Bostadsgator sandas eller grusas bara vid extrem halka.

Salt används i mycket liten omfattning, punktvis i rondeller och vid trafikljus. Hela Torsåkervägen saltas när behov uppstår, från cirkulationen vid E16 till 68:an. Vi anlitar samma entreprenör som trafikverket på den sträcka som är kommunal.

Som fastighetsägare är du skyldig att sanda trottoaren utanför din fastighet. Sand finns att hämta hämta på Östra Parkgatan (nedanför Hoforshus personalparkering), vid Bodås gruva samt ovanför Marklunds i Torsåker.

Läs mer om fastighetsägarens ansvar här. Länk till annan webbplats.

Snöplogen förstörde min brevlåda

Brevlådan försvann med snöplogen. Mitt staket är helt förstört... Om du som privatperson eller fastighetsägare får en skada på din fastighet eller egendom som är orsakad av kommunens snöröjning kan du skicka in ett skadeståndsanspråk till oss.

Läs mer om hur du gör ett skadeståndsanspråk här Länk till annan webbplats..

Njut av den vita årstiden

Till sist vill vi påminna om att det även går att njuta av vintern, särskilt när det fallit så mycket snö att vi kan åka skidor eller pulka. Hjälp barnen att bygga snögubbar och snölyktor. Här kan du hitta tips om allt roligt som finns att göra i Hofors och Torsåker. Länk till annan webbplats.